Unul dintre cei mai remarcabili membri ai familiei noastre, descendent direct al primului Cazaban venit la Iași în anul 1853 din Carcassonne, este, fără îndoială, sculptorul Ion Irimescu. Străbunicul François Cazaban și apoi bunicul său, Pierre Cazaban, al doilea fiu al lui François, precum și mama sa, Maria Cazaban, au locuit la Iași. Apoi, Maria a plecat și s-a stabilit la Fălticeni unde s-a căsătorit cu Petru Irimescu.
Mare ne-a fost bucuria atunci când, cu prilejul evenimentului de evocare a personalității maestrului Ion Irimescu la muzeul care-i poartă numele din Fălticeni, am fost invitați să participăm și să-l evocăm la rândul nostru.
Au fost momente de mare emoție și frumusețe. Slujba de pomenire de la bisericuța din Oprișeni, lăcaș pictat de Ion Irimescu, a fost simplă, dar atât de emoționantă tocmai prin această simplitate transformată într-un fel de măreție, încât mulți dintre participanți aveau lacrimi în ochi. Aceeași emoție s-a resimțit și la mormântul sculptorului.
Au avut loc apoi, la Muzeul Ion Irimescu, mai multe luări de cuvânt în care s-a prezentat importanța operei marelui artist.
Momentul nostru de amintiri a încercat să aducă în fața publicului atmosfera din familie, relațiile pe care Nicu (așa cum i se spunea) le-a avut cu unchiul său, scriitorul Alexandru Cazaban (moș Alecu, fratele mamei), cu Dorel (scriitorul Theodore Cazaban) cu care juca ping-pong în grădină, cu George Cazaban sau cu moș Ludovic (Pierre-Louis Cazaban, conu’ Ludovic, cum i se spunea, cel care a întemeiat ramura fălticeneană a Cazabanilor). Și cu câți alții încă, răspândiți nu numai pe plaiurile Fălticeniului, dar și la Iași, la București, la Paris sau pe alte meleaguri…
Am vrea să amintim câteva momente ale evenimentului care ne-au impresionat. Mai întâi, intervenția dnei Doina Cernica, scriitor și jurnalist din Suceava, plină de sensibilitate și căldură. Apoi expoziția pictorului Mihail Gavril, deosebit de interesantă, specială chiar și potrivită în atmosfera artistică a complexului muzeal.
Am lăsat la sfârșit momentul cel mai tonic, cel mai viu, cel mai plin de tinerețe, după părerea noastră, al întregului eveniment. Este vorba despre prezența tinerilor Teodor Casian (vioara întâi), Robert Stratica (vioara a doua), Emilian Dănilă (violă) și Andrei Popa (violoncel), membrii cvartetului Icar, elevi în clasa a XI- a la Colegiul Național de Artă” Octav Băncilă ” din Iași. Au interpretat unicul cvartet de coarde al lui Ravel, compus în anul 1903, anul nașterii lui Ion Irimescu și apoi, muzică de Joseph Haydn. Impresionant cât talent și, fără exagerare, câtă măiestrie la acești tineri excepționali, frumoși și modești. Toată lauda, admirația și credința în viitorul lor.