Rădăcini la Fălticeni, în 2019

RĂDĂCINI… am mers, de data aceasta, până la ele, până la Fălticeni, acolo unde se află rădăcinile Cazabanilor în România.

Am poposit pe Strada Germană, ne-am “întâlnit” cu Moș Ludovic și cu Aneta, Corneliu și Marcel, cu Jules actorul și cu Mărioara, frumoasa “miss Moldova”, cu Georges și cu Bebela, cu fiul lor Jean care, înainte de a muri anul trecut, așternea pe hârtie amintiri despre “casa bunicilor”.

Am văzut-o și pe Maria, alături de care ne-am bucurat atunci când l-a întâlnit pe Petru Irimescu, dar, mai ales, atunci când, pe 27 februarie, l-a adus pe lume pe Ion (Nicu), cel care va lăsa Fălticenilor toată creația sa de-o viață.

L-am “întâlnit” apoi pe Theodor (Dorel) și ne-am oprit să vorbim cu el despre “Parages”, romanul scris departe, la Paris, în exil, roman în care se simte dorul de casă și de urbea natală. Și mult s-a bucurat Dorel văzând că am venit la Fălticeni să arătăm oamenilor cartea lui, tradusă acum și în limba română. Am vorbit despre “Cotloane”, am vorbit despre dragoste și durere, despre suferință și bucurie, am vorbit despre Theodor, despre Cazabani.

Am vorbit despre MEMORIE și SPERANȚĂ.