Revista 3R, numărul 14

Printre sărbători și necazuri, înmormântări, pregătiri, scumpiri, boli, durere și, din când în când, câte o veste bună, am reușit, în ultima lună și jumătate, să publicăm noul exemplar al revistei noastre 3R (gata, conform planului inițial, de la jumătatea lui noiembrie 2023!).

Nu ne rămâne decât să spunem “am așteptat, dar a meritat” și să vă informăm despre câteva dintre subiectele pe care vi le prezentăm: începem cu “la partecipazione di Pietro Barberis, con il Corpo di Spedizione Piemontese, alla Guerra di Crimea (1853-1855) e le sue Lettere dal fronte inviate alla famiglia”, continuăm cu drumul Soranei Coroamă “de la chimie industrială la… teatru” prezentând un moment din primii ei ani în această nouă viață.

Cine și-ar fi putut imagina că membrii familiilor Ademollo și Barberis vor fi prezenți în Parlamentul României? Nimeni, probabil și, cu toate acestea, așa s-a întâmplat. Dar și Revista 3R a ajuns departe, “în Languedoc și… în lume!”

Se pare “că sinuciderea este expresia ratării absolute. Credem că există sinucideri reușite, după cum există și sinucideri ratate, care transformă sublimul în ridicol (dar între cele două, după cum spunea Napoleon, nu e decât un pas.)”

Vom afla câte ceva și despre „le Mythe de l’Oeuf Cosmique – symbole de l’unité du monde – … ” celui qui “concentre la vie, la perfection et le mystère”. Îl vom cunoaște și pe “le peintre grec qui signait souvent Ghika” și, nu în ultimul rând, pe “Frederic al II-lea al Prusiei, contrastantul, controversatul, imposibil de catalogatul Frederic cel (foarte) Mare. Om de stat, general și strateg, făuritor al regatului Prusiei, în același timp intelectual și erudit, reformator, filantrop și democrat, filozof, iluminist, un mare iubitor al artelor și muzician. Și, deși un mare patriot, la curtea sa se vorbea franceza, el citea numai în franceză și o vorbea mult mai bine ca germana – aviz celor cu o percepție simplistă a realității.”

Să nu-l uităm nici pe Theodor Cazaban. Vom afla deznodământul piesei sale de teatru, scrisă în vremea studenției, “Țărmul regăsit”.